Kimileri diyor ki ‘’amaaan! koskaca internet, resim ve yazı dolu, kopyala yapıştır gitsin’’. Aslında bu bir süpermarkette aradığı her şeyi raflarda gören birinin kasa gerçeğini unutarak sepetini doldurması gibi. Bu mantık KVKK ve FSEK uyarınca ağır tazminat ve marka itibarının zedelenmesi için zemin hazırlayacak, hırsızlıktan başka bir şey değil.
Çok sık rastlanan bir diğer hatalı mantık ise yurtdışı kaynaklarından çalınan görsellerin fark edilmeyip, sorun yaratmayacağını düşünmek. Bu mantıkla kurulan işletmeler uluslararası bağlamda büyüyemeyeceği umutsuzluğuyla kurulmalarının yanı sıra uluslararası WPO, OMPI gibi birçok yasal tehdit altında olduklarının farkında değiller. Kaldı ki dijital pazarda ‘’Satış Pazarlama’nın’’ ve büyümenin en kalıcı yolu görsel ve yazınsal ‘’özgün içerik üretimi’’ dir.
Neyse ki kendi adıma özellikle Türkiye’de gördüğüm bu pişkin hırsızlık her gün biraz daha gelişen Google Arama Motoru Optimizasyonu ve çeşitli akıllı filtreler sayesinde kullanıcılarını dijital pazarda aşağı sıralara itiyor. Ayrıca vizyon sahibi ve kaliteli müşteri kitleleri tarafından da kolayca tespit edilen çalıntı görsel ve yazınsal içerikler tüm bu işletmelerin kısa vadeli, güven teşkil etmeyen, geçici işletmeler olduğunu ayırt edebiliyor.
Aslında eski bir atasözü ile tüm yazıyı özetlersek ‘’taşıma suyla değirmen dönmüyor’’ .